tiistai 22. lokakuuta 2013

Perjantain kokkailuja

Perjantaina oli herkuttelupäivä. Olin jo torstaina aloittanut valmistelut laittamalla possun suolalavan marinadiin ja tehden alkuvalmistelut coleslawlle. Menussa meillä olisi pulled pork hampurilaisia ja yllärijälkkäri johon tarvikkeet toivat vieraat Emmi ja Jari.

Perjantaipäivälle siis jäi possun vahtiminen uunissa ja pientä puuhastelua siinä välillä. Pieneen puuhasteluun itselläni kuului tällä kertaa mm. coleslawn peseminen, sillä siitä tuli jostain syystä aivan etikan makuista, enkä ahkerasta maustamisesta huolimatta saanut makua tasapainoon. Juuri kun olin aikeissa heittää coleslawn harakoille, keksin kokeilla pesua. Toimi! Sitten majoneesit sekaan vaan ja hyvää tuli. Ohjetta en edes vaivaudu laittamaan tähän... Oon aika varma että ton voi tehdä helpomminkin.

Pulled porkin tein noudattaen ohjetta, jonka löysin täältä: Herkullinen pulled pork uunissa. Noudatin ohjetta kohtuullisen tarkkaan, vain paistolämpötilassa ja -ajassa sovelsin hieman, mutta se lienee johtunut hieman pienemmästä lihamäärästä. Yhteensä liha oli uunissa n. 7 tuntia, joista 2 tuntia jälkilämmöillä.


Ja tämän näköistä siitä tuli.

Burgereihin käytin ihan kaupan hampurilaissämpylöitä joihin jokainen sai laittaa mieleisensä täytteet. Tarjolla oli cheddaria, kurkkua, tomaattia, coleslawta, paistettua punasipulia, hampurilaiskastiketta, smoky bbq -kastiketta, ketsuppia ja sinappia. Aika herkkua tuli! Menivät parempiin suihin ennen kuin edes ehdin harkita valokuvan nappaamista.

Vieraiden kauppakassista löytyi tarvikkeet pannacottaa varten. Huomasimme, että hyytymisaika oli kaikissa löydetyissä ohjeissa paljon pidempi, kuin mihin meillä oli aikaa, joten tässä piti hieman soveltaa... Lopullinen ohje meni kutakuinkin näin:

Emmin ja Johannan nopea pannacotta

Alempi kerros
2dl kuohukermaa
2dl maitoa
1dl sokeria
1tl vanilliinisokeria
2 liivatelehteä

Ylempi kerros
Rasiallinen mansikoita pakkasesta (sokeroituja)
1 dl vettä
1 liivatelehti
1tl sitruunaa
(Sokeria)

Laitoimme liivatelehdet kylmään veteen lillumaan siksi aikaa kun kiehautimme kerman, maidon, sokerin ja vanilliinisokerin kattilassa. Puristimme liivatelehdistä ylimääräisen veden pois ja vispasimme ne hyvin muiden ainesten sekaan. Sitten vietiin hetkeksi parvekkeelle jäähtymään ja annostelimme kauniisiin laseihin. Sen jälkeen veimme vielä uudelleen parvekkeelle hyytymään. En osaa sanoa kauanko jääkaapissa hyytyminen vie, sillä me laitettiin annokset parvekkeelle hyytymään ajanpuutteen vuoksi. Parvekkeella syksyisessä ilmassa hyytyivät ehkä yhteensä neljässä tunnissa.


Sillä aikaa kun alempi kerros hyytyi, oli meillä aikaa keskittyä monopolin pelaamiseen poikien kanssa.

Ylempään kerrokseen sulatimme pakkasesta mansikoita. Laitoimme ne kattilaan veteen kiehumaan, ja murskasimme haarukalla. Ok sauvasekoitin olisi ilmeisesti tähänkin tosi kätevä mutta sen puutteessa vähän autettiin perunansurvimella. :D Mä tykkään muutenki sattumista. Päätettiin vielä lisätä tähän yksi liivatelehti, että hyytyisi hieman muttei liikaa. Sokeria me ei lisätty, sillä pakastamisessa oli käytetty sokeria ja me tahdottiin hieman kirpakka maku vastapainoksi makealle pohjavanukkaalle. Tämä vietiin kattilassa pihalle jäähtymään ja noin tunnin jäähtymisen jälkeen annosteltiin varovasti jo melko hyvin hyytyneen vanukasseoksen päälle laseihin. Sitten vietiin taas pihalle hyytymään.

Tein jäljelle jääneestä possusta ja coleslawsta nopeat iltapalaleivät heittämällä esipaistetun maalaispatongin uuniin ja sen väliin laittamalla joko bbq- tai hampurilaiskastiketta (jokaisen mieltymyksien mukaan), coleslawta ja cheddaria. Ja näistä tuli vielä parempia kuin itse hamppareista! Pulled pork vaikuttaisi olevan ehdottomasti parhaimmillaan leivän välissä ja ilman turhia tilpehöörejä.


Myöhäisen iltapalan jälkeen tilaa jäikin juuri sopivasti pannacotalle, ja aijai miten ihanaa siitä tuli. Kirpeän ja makean sekoitus oli juuri sopivasti tasapainossa ja hyytymisaste oli juuri sopiva. Tätä aion tehdä useamminkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti